Ohara chapter Nederland

Ohara

Over Ohara Ikebana

Ikebana, één van de traditionele Japanse kunsten, wordt al meer dan zeshonderd jaar beoefend. Deze vorm van bloemschikken ontwikkelde zich uit de Boeddhistische rituele bloemoffers die al sinds de zesde eeuw aan de geesten van de overledenen werden gebracht. Tegen het midden van de vijftiende eeuw had ikebana zich ontwikkeld tot een zelfstandige kunstvorm, onafhankelijk van zijn religieuze oorsprong, maar de invloed daarvan was nog steeds heel duidelijk. De eerste leraren en studenten waren dan ook priesters en leden van de adellijke families. In de loop van de tijd zijn er veel scholen opgericht en werd en wordt ikebana beoefend in alle lagen van de Japanse samenleving.

De Ohara Ikebana School is in 1895 opgericht door Unshin Ohara (1861-1916). Hij ontwikkelde de Moribana stijl: schikkingen in een wijde schaal. Later leidde dit tot de ontwikkeling van de Landschappen waarin geprobeerd wordt de schoonheid van de natuurlijk omgeving tot uitdrukking te brengen. Unshin Ohara, die ook keramist was, ontwierp en produceerde de wijde ondiepe schalen zelf.  Andere belangrijke stijlen zijn: Rimpa, gebaseerd op Japanse Rimpa schilderkunst en Bunjin, schikkingen in Chinese sfeer en geïnspireerd door Chinese literatuur en schilderkunst.

De Ohara School wordt nog steeds geleid door leden van de Ohara familie. De huidige headmaster is de jonge Hiroki Ohara. De Ohara School is een van de  grootste Ikebana Scholen. Ze heeft haar belangrijkste vestigingen in Tokio en Osaka, 146 Chapters in Japan en 69 Chapters en 46 studiegroepen buiten Japan.

Ohara Chapter Nederland

Het Ohara Chapter Nederland is in 1995 opgericht door mevrouw Tilly van Westrienen. Tilly van Westrienen was de eerste president van het Ohara Chapter. In 2015 heeft het Chapter haar twintigjarig jubileum gevierd.

Het Ohara Chapter heeft als doel het bevorderen van kennis en vaardigheden van Ohara Ikebana. De school begeleidt de opleiding van leerlingen en docenten. Hiertoe worden lessen en workshops gegeven door Nederlandse en buitenlandse Ikebana Masters. Docenten volgen zoveel mogelijk lessen bij Japanse Ohara Ikebana Masters.

Bestuur

Conny van Dongen, president

Noriko van Lit- Suzuki, vice-president

Corrie Wilmot, secretaris

Ria Hoogervorst, penningmeester

Tae-Sook Cornelis, PR coordinator

KVK: 28095198

 

 

Algemeen e-mailadres van het bestuur:
E-mail: ikebana-ohara@hotmail.com

Kenzan
Ikebana arrangement
Ikebana Ohara
Ikebana arangement
Schaar