Op onze nieuwe locatie werden er op 1 en 2 maart 4 workshops gegeven onder leiding van Associate Professor Satoshi Hirota. 

Op vrijdag 1 maart werd er door groep A een Moribana traditional met het blad van de Zwaardvaren en Anjers gemaakt en door groep B het zelfde maar met een derde materiaal namelijk witte rozen. Deze werd met behulp van Shippo’s geschikt. 

Na het maken van deze ogenschijnlijke simpele schikking werd er een uitgebreide lunch aangeboden, bestaande uit een salade, kleine broodjes, soep, zoete broodjes en een stuk fruit. 

Eenmaal opgeladen kon er aan de tweede schikking worden begonnen. Als tweede workshop die dag stond een hanakanade op de agenda met een Strelitzia, Pandanus blad, Anemoontjes, mini Chrysantjes en het blad van de Zwaardvaren. Het was nog een hele kunst om de Strelitzia subtiel hellend maar niet voorover vallend te plaatsen. Maar het resultaat mocht er absoluut zijn. 


Op zaterdag 2 maart, de tweede dag van het seminar met de Professor werd er door groep A een Heika slanting style (Keisha-Kei) gemaakt met grote Japanse Kwee takken en prachtige grote Lelies. Groep B mocht ook een Heika maken, maar dan freestyle met takken van de Judasboom (Cercis siliquastrum), gele Lelies en blad van de Kentia Palm. Resultaten waren verbluffend! 

Ook deze dag werd er een heerlijke lunch aangeboden en als extraatje was de hulp van een leerling van Conny. Gees had namelijk aangeboden om die dag vrijwillig te helpen. Hartelijk dank Gees, dankzij jou verliep het allemaal vlekkeloos!

Na de lunch vervolgde de Professor met een heel interessante uitleg over de Morimono. Wat letterlijk betekent: opstapelen dingen. Zo vertelde hij ook dat de Morimono zijn oorsprong kent in China, dat het vaak tijdens een Sencha theeceremonie werd gepresenteerd, niet in ons curriculum zit maar wel in de Bunjinbana. De morimono is een creatieve en vrije schikking waar vooral gevoel de hoofdrol speelt. Als je naar een schilderij kijkt krijg je daar een bepaald gevoel bij, dit is voor de Professor hetzelfde als hij naar een Morimono kijkt. Het was een leuke creatieve afsluiting van 2 mooie Ikebana dagen.