Op de Floriade staat het Japanhuis: Satoyama Farm Garden, een schitterend huis met een rieten dak en omgeven door een mooie tuin. Van 17 augustus t/m 9 oktober 2022 staat een deel van dit Japanse Floriadepaviljoen in het teken van de Ohara School.

Voor die gelegenheid heeft Assistant Professor Satoshi Hirota, geassisteerd door enkele leden van het Nederlandse Ohara Chapter, een grote landschapsschikking in het Japanhuis gemaakt. Als hoofdmateriaal heeft hij diverse soorten coniferen gebruikt en deze gecombineerd met varens, Vitis, Berberis, Viburnum en Celastrus. Achter de schikking hangt een scroll waarop een waterval staat afgebeeld. De waterval voert rode Acerblaadjes mee. In de schikking wordt gesuggereerd dat het water tussen de struiken doorloopt. Het water komt uit in twee bassins die voor de schikking zijn geplaatst en waarin enkele Acerblaadjes drijven. Het geheel roept de sfeer op van een bos in de periode dat de zomer overgaat in de herfst.

Omdat het Japanse maanfeest in september wordt gevierd, is in een tokonoma links van de grote schikking een klein offerplateau met mochi, een Japanse lekkernij, geplaatst. Daarnaast een groene vaas waarin wekelijks nieuwe bloemen worden geschikt door leden van de Ohara School.

Lees meer over Satoyama Farm Garden op https://floriade.com/nl/op-de-expo/landenpaviljoens/japan/